Joop Aaldering in de ban van Olympisch kampioen Classic Touch

Het zijn dit keer geen embryo’s van wereldklasse, maar zelfs van Olympische klasse. Maar liefst vijf embryo’s gaan terug op Olympische kampioenen Classic Touch en Explosion W en ook winnaar van Olympisch teamgoud Sapphire zien we terug in een embryo. Van Classic Touch worden twee geplaatste embryo’s aangeboden in deze veiling. De legendarische merrie mag met recht één van de beste springmerries ooit worden genoemd.

En dat vindt ook Joop Aaldering, de man die aan de basis stond van de zeer goed fokkende Grand Prix-hengst Untouchable en Hors la Loi II, en die ook een heel bijzondere band heeft met de Holsteinse stam van Classic Touch. Met Ludger Beerbaum won de onverslaanbare Caletto II-dochter in 1992 individueel goud op de Olympische Spelen van Barcelona. In deze veiling is zij grootmoeder van een merrie-embryo van Untouchable en van haar kleindochter wordt een embryo geveild van Baltic VDL.

“Nog nooit een paard zo zien springen”
‘’In 1990 zag ik op het Bundeschampionat Classic Touch springen”, vertelt Aaldering. “Ze was nog jong, maar ik had nog nooit een paard zo zien springen. Ze bleek al voor een gigantisch bedrag te zijn verkocht aan de sponsor van Ludger Beerbaum. In gesprek met Ludger vertelde hij dat Classic Touch het paard was met het meeste vermogen dat hij ooit had gereden. Als zo iemand dat zegt, dan heeft dat wel betekenis.”

“Ze zou in deze tijd echt mee kunnen doen”
‘’Classic Touch won in Gothenburg de wereldbekerkwalificatie voor Ratina Z. Twee maanden later werd ze Duits kampioen. Daarna ben ik naar de Spelen van Barcelona gegaan. Ik was de enige Nederlander die op zondag hoopte dat Classic Touch zou winnen in plaats van Ratina Z. Classic Touch was in alle opzichten een heel bijzondere merrie. Als driejarige liep ze vooraan mee op de merriekeuring in Holstein. Ze was een modern paard met heel veel bloed. Ze zou in deze tijd echt mee kunnen doen in onze sport.’’

Enige dochter van Classic Touch
Helemaal in de ban van deze speciale merrie kocht Joop Aaldering van de fokker van Classic Touch haar enige dochter, de Capitol I-merrie Cantate Touch. ‘’Toen was Cantate Touch vier jaar oud. Ik heb haar later verkocht aan Wim van de Vorm, omdat ik daar veel zaken mee deed. Met Ben Schröder is ze later in de sport gekomen. Op jonge leeftijd bleef ze al dubbel nul in de landenwedstrijd in Lummen. Ze is een heel goed paard geworden. Toen ze 17 jaar oud was en uit de sport ging, heb ik haar weer teruggekocht.”

Tijd ver vooruit
“Ze was al drie jaar niet drachtig geweest. Ik heb haar met de jonge hengst Con Cento S laten dekken, via de natuurlijke weg. Toen was ze gelijk drachtig. Dat paard heeft met Simone Blum in Aken gelopen. Haar tweede veulen is Untouched geworden.’’
Untouched (v.Untouchable) was een spectaculair goed springende GP-hengst onder het zadel van Ben Maher. Helaas kwam dit toptalent al op jonge leeftijd te overlijden. Van Untouched had Aaldering vanzelfsprekend hoge verwachtingen. “Zijn vader Untouchable en grootvader Hors La Loi II hebben 1.60m gelopen. Zijn moeder Cantate Touch sprong 1.60m en zijn grootmoeder Classic Touch is Olympisch Kampioen. We waren onze tijd ver vooruit. Toen werd er minder nadruk gelegd op de moederlijnen en de prestatie. Untouched is altijd mijn favoriet geweest.’’

United Touch: Sensatie van het moment
Via embryotransplantatie werd er vervolgens een merrieveulen geboren van Lux Z, Touch of Class. Dit veulen verkocht Aaldering aan de Duitse fokker Julius Peter Sinnack. “Touch of Class werd de moeder van United Touch, Zypria S en Deauville. Dat was echt een schot in de roos.’’ De sensatie van het moment is misschien wel United Touch. De met abnormaal veel vermogende springende hengst van Untouched heeft zowel aan vaders- als moederszijde Classic Touch als grootmoeder.
“United Touch is een bijzondere combinatie geweest. Hij is heel zwaar ingeteeld, want de vader is Untouched en de moeder is de Lux-merrie uit Cantate Touch. Hij heeft een grote wat trage galop, maar wel heel veel bloed. Zijn vermogen zie je zelden. Hij is super voorzichtig. Ik heb gezorgd dat United Touch op vijfjarige leeftijd bij Willem Greve kwam om opgeleid te worden. Nu is hij succesvol met Richard Vogel. De Amerikanen waren bij de wereldbekerfinale in Omaha dit jaar helemaal gek van hem. Peter Sinnack kon hem daar voor een recordbedrag verkopen, maar deed dat niet.’’

“Ze gaan altijd door”
In alles hoor je dat Aaldering nog altijd weg is van Classic Touch en Cantate Touch. Heeft hij zelf nog iets van deze merries op stal? ‘’Ik heb vier 1,5-jarigen op stal staan uit de stam van Classic Touch. Ik heb deze samen met Julius Peter Sinnack. Ze komen allemaal uit de Lux-merrie Touch of Class, de dochter van Cantate Touch. Het zijn allemaal mooie paarden met maat. De stam van Classic Touch geeft paarden met veel vermogen, die nooit willen stoppen, ze gaan altijd door. Deze lijn gaat terug op de merrie Sevada, de moeder van Classic Touch, een Landgraf-merrie die ook 1.45m heeft gelopen. Bij een springpaard vind ik het belangrijk dat ze vermogen en kwaliteit hebben, maar het allerbelangrijkste is dat ze willen. Ze moeten het voor je willen doen. Je hebt snelle, atletische paarden nodig die voorzichtig zijn. En een topruiter die het managet”, besluit Aaldering.

Collectie