Droomscenario voor Erwin de Bruin na aankoop van Nevada van ‘t Merelsnest

Aan Olympische invloeden geen gebrek in deze collectie. Zo spraken wij al met Joop Aaldering over Olympisch kampioen Classic Touch. Deze merrie staat aan de basis van de twee embryo’s, waar u deze veiling in kunt investeren. Maar ook Sapphire, de tweevoudig winnares van Olympisch teamgoud, zien we terug in deze collectie.

De grootmoeder van het embryo van wereldkampioen Cumano uit de Darco-merrie Nevada van ’t Merelsnest is de halfzus van McLain Ward’s Sapphire. Deze dochter van Darco droeg tweemaal bij aan de Olympisch gouden medaille voor Amerika. Haar moeder Idjaz-C, is een van de stammoeders van de huidige Belgische succesfokkerij en tevens de grootmoeder van de Grand Prix-hengst Glasgow van ’t Merelsnest. In de januari-veiling van dit jaar, kocht Erwin de Bruin samen met zijn ouders Nevada van ’t Merelsnest. Deze drachtige merrie gaf dit jaar een veulen van Eldorado van de Zeshoek en in deze veiling komen haar genen opnieuw beschikbaar via het embryo van Cumano.

“Sport geeft sport”
“Wij waren op zoek naar een nog enigszins jonge, en vooral belangrijk, drachtige fokmerrie waarmee wij onze fokkerij naar een hoger niveau kunnen tillen. Met gedachten als ‘het begint bij de merrie’ en ‘sport geeft sport’, zochten wij naar een merrie waarin sport verankerd zit in de moederlijn. Ook wilden we een merrie die niet te klein is en correct in het fundament”, licht Erwin toe.

Fan van Eldorado van de Zeshoek
“In onze ogen voldeed Nevada hier volledig aan. Ik vond het een aansprekende merrie om te zien en zag dat ze drachtig was van Eldorado van de Zeshoek, een hengst waar ik erg fan van ben. Ze had eerder al een veulen van Eldorado gegeven en die was voor een mooi bedrag verkocht op een Duitse veiling. Ook vond ik dit een erg fraai, correct veulen met goede bewegingen en een mooi front. Daarnaast zag ik beeldmateriaal van Nevada als vierjarige in het parcours. Ze maakte een mooie sprong en ik zag dat het een goed rijdbare merrie is, iets wat ik hoog in het vaandel heb staan.”

Zoektocht naar geschikte merrie
Erwin is zelf actief in de springsport tot en met 1.40m-niveau en fokt samen met zijn ouders enkele veulens per jaar. “Wij willen op termijn wat meer veulens fokken, zodat we naast veulens die we aanhouden voor de sport en fokkerij, ook veulens kunnen verkopen op veilingen. Dat is natuurlijk met een merrie als Nevada erg interessant.”
Iedere fokker zoekt naar die geschikte merrie, om zijn of haar fokkerij naar een hoger plan te brengen. Hoe heeft Erwin dit aangepakt? “Wij volgen graag veilingen waarin (drachtige) fokmerries worden aangeboden, omdat je op deze manier tegen interessante merries kunt aanlopen die je normaal niet snel vindt in je eigen netwerk of op internet. De veilingen van StuDutch ben ik gaan volgen nadat ik op social media van ze had gehoord, daarna heb ik een account aangemaakt waardoor ik altijd op de hoogte ben van de nieuwste collecties.”

Een droomscenario
Dit voorjaar heeft Nevada van ’t Merelsnest het leven gegeven aan een merrieveulen van Eldorado van de Zeshoek. “De merrie is erg braaf in de omgang wat voor onze kleinschalige springstal Stal de Klomperhof erg fijn en belangrijk is. De geboorte verliep super en we hebben er een prachtig, correct en goed galopperend merrieveulen (!) van gekregen: een droomscenario! Aangezien we het veulen sowieso wilden aanhouden, is dit natuurlijk super om met deze lijn later door te fokken. We hebben het veulen onlangs naar de opfok gebracht en kunnen niet wachten om over enkele jaren ermee aan de slag te gaan.”

Opnieuw drachtig
Inmiddels is Nevada ook weer drachtig, opnieuw van Eldorado van de Zeshoek. “Wij dekken normaal nooit twee keer met dezelfde hengst achter elkaar, maar omdat we super tevreden waren met het merrieveulen van Eldorado van dit jaar en omdat het sperma van een andere hengst niet direct aansloeg, hebben we Nevada teruggedekt. Ze is mooi drachtig gescand en we zijn benieuwd naar wat voor veulen ze ons volgend jaar geeft.”

Embryo van wereldkampioen
In de huidige veiling, waarop het bieden aanstaande vrijdag start, wordt ditmaal een embryo uit Nevada van ’t Merelsnest aangeboden. De merrie die afkomstig is uit een van de beste BWP-moederlijnen, is ditmaal gecombineerd met wereldkampioen Cumano waarmee Jos Lansink jarenlang de springsport domineerde. De veiling sluit op maandagavond 30 oktober vanaf 20.00 uur.

“Telkens weer exclusieve collectie”
“Wat ik erg knap vind is dat Sjaak telkens weer zo’n collectie kan blijven samenstellen van exclusieve rietjes, embryo’s en fokmerries”, besluit Erwin.
Benieuwd naar de hele collectie? Die bestaat dit keer niet alleen uit embryo’s, maar ook uit een drachtige fokmerrie, een driejarige sportmerrie en diverse rietjes.

Collectie