Sjaak van der Lei

Geboren en getogen op het Groningse platteland groeide boerenzoon Sjaak van der Lei op met de paarden. Van vroeger uit werd er op de boerderij in Houwerzijl al met paarden gewerkt en ook de voortschrijdende mechanisatie wist de paardenpassie binnen het gezin Van der Lei geen halt toe te roepen. Sjaaks ouders fokte met enkele merries en de interesse in de fokkerij was altijd daar. Van jongs af aan werden hengstenboeken en keuringscatalogi uitgeplozen en op tv werden hengsten in de sport met extra aandacht bekeken.

Als springruiter verdiende Sjaak zijn boterham. Op negentienjarige leeftijd kreeg hij via contact met Kees van den Oetelaar de mogelijkheid om bij Eric van der Vleuten voor een paar weken diens stalruiter te vervangen. Het klikte met Van der Vleuten en het aanbod om voor langere tijd te blijven werd met beide handen aangegrepen. Sjaak verruilde zijn springstal in Groningen voor Stal Van der Vleuten in Noord-Brabant en beleefde er enkele geweldige (leer)jaren. “Ik heb ongekend veel van Eric geleerd. Ik heb diepe bewondering voor zijn kennis en kunde. Hij is daarnaast als persoon super en ook als baas kon je geen betere wensen.”

In de periode bij Van der Vleuten volgde Sjaak nog de Masterclass in Deurne, waarna nieuwe uitdagingen lonkten. Na enige tijd voor wijlen Bert Goossens te hebben gereden volgde de logische vervolgstap om voor zichzelf te beginnen. Sjaak bleef Noord-Brabant trouw, proefde aan de internationale springsport.

Sjaak van der Lei maakte diverse omzwervingen en reed vele jaren paarden voor anderen. Deze achtergrond heeft hem een schat aan ervaring opgeleverd en een visie doen ontwikkelen wat voor type (spring)paard gewenst is in de sport en fokkerij. Hij zegt hierover: “Vroeger werd ik door anderen afgerekend op behaalde resultaten. Daardoor leer je ook kritisch kijken naar een paard. Wat voor paard wil je rijden? Hoe moet dat voelen? Op de eerste plaats wil je fijn kunnen rijden. Plezierig rijden is zo belangrijk! Of het nu op 1.30m-niveau is of op 1.60m. Een paard moet naar de overkant willen en het voor je willen doen, zodat je samen verder komt. Hij moet dus die wil hebben om te werken, maar wel nuchter in het hoofd blijven en overzicht kunnen behouden. Een paard moet zeker bloed hebben, maar bloed in het lichaam is wat anders dan bloed in de bovenkamer. Als je vol gas door de bocht komt in een barrage moet een paard nuchter blijven. Een goed paard denkt met je mee en denkt altijd de goede kant op. Naast die pure wil moet het paard het natuurlijk wel kunnen. Zijn genetische achtergrond moet goed zijn en daarnaast zijn exterieurmatige bouw. Hoe beter een paard gebouwd is en balans van nature heeft, hoe meer gemak je hebt in de rijderij.”

Via zijn netwerk wist Sjaak de exclusieve dekrechten van Cornet Obolensky voor Nederland en een deel van België te verwerven. Het vormde de start voor een nieuwe tak, naast het trainen en uitbrengen van springpaarden. Andere hengsten zoals Comme Il Faut volgden en de stap om het sperma van deze exclusieve hengsten te verdelen deed ook het fokkersvuur bij Sjaak zelf weer ontbranden. Interessante merries met een sterke genetische achtergrond werden aangeschaft en geïnsemineerd met hengsten uit eigen aanbod. Zo werd Sjaak naast springruiter ook fokker en werd de cirkel weer rondgemaakt. “Ik wil met bepaalde stammen fokken die iets kunnen toevoegen aan de fokkerij en waar men in de sport veel plezier aan kan beleven. In mijn ogen moet je paarden hebben waar iedere amateurruiter gelukkig van kan worden. Dat is de basis. En als ze daarbij nog 1.60m kunnen lopen is dat helemaal mooi. Dat is het ultieme doel.”

Jenny Toes

Samen met partner Sjaak van der Lei is Jenny Toes de grondlegger van het bedrijf StuDutch. De passie voor paarden zit er bij beide van jongs af aan in, maar hun achtergronden verschillen. Waar Sjaak als Groningse boerenzoon opgroeide met de paarden moest Jenny als Brabants ‘stadsmeisje’ zelf in actie komen. Ze vertelt over die tijd: “Als achtjarige ben ik via mijn buurmeisje op de manege beland. Ik was meteen verkocht. Dit niet tot vreugde van mijn ouders. Zij wilden liever dat ik ging balletten.”

Tegen de liefde voor de paarden bleek echter geen kruid gewassen. De manege was Jenny’s plek. “Mijn ouders hadden wel in de gaten dat dit mijn ding was. Ze zagen dat ik er gelukkig van werd. Toen ik elf was, kreeg ik een pony van de manege en later volgde een grotere pony.” Jenny werd lid van De Rooise Ponyruiters in Sint-Oedenrode, sprong met haar D-pony tot de klasse M en reed L2 dressuur. In die jaren en ook daarna was ze vooral bedreven in het zadelmak maken van pony’s en paarden. “Toen ik later zelf geld ging verdienen, kreeg ik eindelijk de mogelijkheid een goed paard voor mezelf aan te schaffen. Dat moest wel een merrie zijn, want ik vond de fokkerij altijd al geweldig.”

De aangekochte Hilde (Purioso x Farn) bleek zowel voor de sport als fokkerij een schot in de roos. Ze was al Z-springen geklasseerd en Jenny reed Hilde vervolgens in één jaar van de B naar de klasse Z dressuur bovendien fokte ze uit Hilde 7 paarden die in de klasse Z1/Z2 en hoger liepen. In 1999 kocht Jenny de 4 jarige Nilonka v. Colway Bold welke ze zelf uitbracht tot ZZ-licht nivo. Deze merrie werd ook ingezet voor de fokkerij en had een uitzonderlijk fijn meewerkend karakter welke ze ook doorgaf aan haar kinderen. Nilonka’s genen komen nu nog terug in veel dressuurpaarden die we aantreffen in de stallen.

Op 28-jarige leeftijd stopte Jenny met haar administratief boekhoudkundige baan en begon fulltime in de paarden. “In aanvang richtte ik  me op het fokken en (in)rijden van de zelf gefokte paarden, later ook paarden van derden”. Veel paarden reed ze naar de Z2 dressuur waarna ze werden verkocht maar ze probeerde de beste (fok)merrie’s wel te houden. Dat ze de fokkerij niet onverdienstelijk deed blijkt uit het feit dat ze al meerdere Grand Prix paarden en al diverse goede lichte tourpaarden gefokt heeft.

Bij dochter Noa bleek de paardenpassie eveneens volop aanwezig, reeds op jonge leeftijd. Veelvuldig zul je Jenny dus ook aantreffen op de concoursen om haar dochter te supporten.

Vandaag de dag is Jenny de drijvende kracht achter de schermen bij StuDutch. Ze richt zich, mede vanwege haar achtergrond, op de administratie,  is betrokken bij het managment op stal en rijdt nog graag iedere dag een paar dressuurpaarden. “Fokkerij is altijd mijn passie geweest en dan vooral de dressuur. Ik heb een voorkeur voor bewezen bloed en zal niet snel inzetten op een jonge kampioen. Daar heb ik in het verleden leergeld mee betaald. Het mooiste is als je op je eigen fokproducten kunt rijden. Dat levert de beste selectie op, aangezien je zelf weet waar een goed sportpaard aan moet voldoen. Ik heb veel lastige paarden gereden en weet hoe simpel het leven kan zijn met fijne paarden.”

Ons aanbod

Fokkerij

Wat onze fokkerij betreft zijn we alleen opzoek naar het allerbeste. We stellen hogen eisen aan onze fokmerries. Zo wordt geselecteerd op bloedopbouw, karakter, beweging en gezondheid. Iets wat de merrie zelf heeft, kan ze ook doorgeven. Daarbij zoeken we topverervers: we willen zo weinig mogelijk aan het toeval overlaten.

Veulens

Jaarlijks worden er veulens bij ons geboren. Hiervan worden er een aantal verkocht, de overige veulens worden bij ons opgefokt en op latere leeftijd klaargemaakt voor de sport en/of fokkerij. Wilt u weten wat we momenteel in de opfok hebben staan? Bel of mail ons voor meer informatie.

Hengsten

De meeste fokkers kennen ons van de hengsten Cornet Obolensky en Kannan Jr. Maar naast deze hengsten bieden wij nog vele andere hengsten ter dekking aan. Van deze spring- en dressuurhengsten hebben we zowel vers- als diepvriessperma. Ook bieden wij ICSI aan. Wij adviseren u graag over welke hengst het beste past bij uw merrie.

Paarden te koop

Bent u opzoek naar een sportpaard? Vanuit onze eigen fokkerij hebben wij regelmatig fijne paarden te koop. De paarden variëren in leeftijd en africhtingniveau. Heeft u interesse in één van onze paarden? Neem dan contact met ons op. Samen kijken we welke van onze paarden het best bij uw wensen past.