Ad van den Tillaart niet verrast door nafok Mowgli V.O.D.

Hij was de smaakmaker van de KWPN Stallion Show en werd als driejarige als premiehengst gehuldigd, sindsdien zijn de ogen gericht op Mowgli V.O.D.. Zijn eerste jaargang is vorig jaar geboren en de grote vraag is, gaat hij de hoge verwachtingen inlossen?

Mowgli V.O.D. is imponerend, knap en komt uit een heel goed nest. De verwachtingen zijn hoog van de halfbroer van tweevoudig wereldkampioen Kjento. Maar gaat hij deze waarmaken? Mowgli V.O.D. liet vorig jaar zijn eerste jaargang zien en staat sinds een jaar in training bij Marten Luiten met het oog op de toekomst. De ervaren en bewezen fokker Ad van den Tillaart ging voor de afstammelingenkeuring van het KWPN op pad om zijn eerste veulens te bekijken.

Talk of the day
“Ik kan wel zeggen dat ikzelf hoge verwachtingen van de hengst en zijn nafok had, toen ik vorig jaar in de auto stapte. Zijn moederlijn is natuurlijk top en de hengst zelf heeft een fantastisch model. Dus dan mag je ook wel iets verwachten”, steekt Ad van den Tillaart van wal. Maar wat verwachtte Ad dan te zien? “Je kijkt de hengst aan, je kent de moeder. De hengst zelf is groot, hoogbenig, langgelijnd. De basis is goed, met daarbij een hele goede moederlijn. Bij zijn goedkeuring was hij een van de smaakmakers. Hij was echt de ‘talk of the day’, iedereen sprak over dat paard. Dus ik hoopte vooral iets van de hengst terug te zien in zijn veulens.”

Groot, langgelijnd en hoogbenig
En? “Geen één minder veulen en enkele echte aparte veulens”, is Ad stellig. “Grote, langgelijnde veulens, hoogbenig en in het dressuurmodel. Echte moderne dressuurpaarden die zich in beweging mooi maakten. Een hengst moet ook een apart veulen kunnen geven, en dat kan Mowgli. Natuurlijk zijn het nog maar veulens, en moeten we afwachten hoe ze opgroeien en uitgroeien. Maar de basis is goed en de veulens lijken erop.”

“Precies wat ik hoopte”
In totaal heeft Ad zo’n 15 veulens van Mowgli V.O.D. bekeken, genoeg om een goed beeld te krijgen is hij van mening. “De veulens kwamen uit gemiddelde en verschillende merries. Daar kon ik geen lijn in ontdekken. Maar de hengst drukt wel door in zijn nafok, precies wat ik hoopte. Dus of ik verrast was met zijn nafok? Nou eigenlijk niet, dit was wat ik verwachtte, hij is niet voor niets een premiehengst. Ik was pas verrast als hij geen mooie veulens had gegeven.” Ook andere mensen weten veulens van Mowgli te waarderen. De veilingtopper van Veulenveiling Prinsjesdag was Sir Mowgli SVN van ’t Studutch, deze zoon van Mowgli V.O.D. werd voor 55.000 euro verkocht. “Een betere reclame kan een hengst zich niet wensen.”

10 voor de draf
Terug naar de moeder van Mowgli V.O.D., daar waar het allemaal mee begon. Zoriana is een dochter van Jazz. Deze merrie liep zelf naar maar liefst 90 punten in de IBOP en kreeg een 10 voor haar fenomenale draf. Ze gaf eerder al de KWPN-goedgekeurde Kjento, wereldkampioen bij de 6- en 7-jarige, en met Mowgli dus haar tweede gekeurde zoon op rij. Tevens staat ze bekend als moeder van de NMK 2015 kampioen Heliana V.O.D., NMK 2021 kampioen Niriana V.O.D. en is ze grootmoeder van de in Denemarken gekeurde Lance V.O.D. “Dat bedoel ik dus met die topmoederlijn. Dit zijn stuk voor stuk spraakmakende paarden. Ze zeggen niet voor niets dat de merrie het verschil maakt”, blijft Ad enthousiast vertellen.

In de luwte
Ad heeft Mowgli, net zoals de rest, al een tijdje niet gezien. “Eigenlijk zouden alle paarden in de luwte moeten worden opgeleid, vooral de jonge hengsten moeten er altijd staan. Recent heb ik een video van hem gezien en hij is zich goed aan het ontwikkelen. Deze hengst heeft nog een hele carrière voor zich. Zuinig zijn op zo’n hengst en hem de tijd geven, is het beste wat je kunt doen.”

“Wat wil je nog meer?”
De rode draad van Ad zijn verhaal helder. “Het komt hierop neer: Mowgli is een interessant gefokte hengst, uit een goede moederlijn, die met zijn eerste jaargang heeft laten zien zijn eigen exterieur consistent te vererven: mooie modellen die goed in het dressuurtype staan. Wij zoeken in de dressuur een langgelijnd en bergopwaarts gebouwd paard, en het liefst hoogbenig. Hierover beschikt Mowgli allemaal en dan lijkt hij dat ook nog eens te vererven. Dus wat wil je eigenlijk nog meer? Je kunt in de wieg niet bekijken of het een professor wordt”, besluit Ad.

Wilt u sperma bestellen of naar de pagina van Mowgli klik dan hier