Niet al te hoge verwachtingen vooraf, over geslaagde embryoveiling

“Vooraf had ik niet al te hoge verwachtingen”, aldus Sjaak van der Lei over de veilingcollectie die afgelopen maandag onder de digitale hamer ging. Dat had niets te maken met de kwaliteit, maar vooral doordat fokkers vaak toch nog huiverig blijken over het investeren in ingevroren embryo’s. Maar die niet te hoge verwachtingen waren niet op zijn plaats. “Opnieuw werd duidelijk dat we echt een trouwe kopersgroep hebben, dat is iedere keer weer super om te zien tijdens zo’n veilingavond.”

“Enkele van de kopers hadden al wel eens meegeboden maar trokken dan net niet aan het langste eind, tot gisteravond. Ook hebben we weer nieuwe klanten mogen verwelkomen en onze ‘vaste’ klanten sloegen ook hun slag. Voor mij is het gewoon heel belangrijk en waardevol als we steeds onze bestaande klanten iets nieuws aan kunnen bieden, en als daar dan weer andere mensen op aanhaken, ben ik na een veilingavond een zeer tevreden mens.”

Van 50 naar 70% garantie
En terecht, want de ingevroren en reeds ingeplante embryo’s gingen gemakkelijk van de hand. “Voor de ingevroren embryo’s hebben we de garantieregeling flink aangepast. Uit ervaring weten we dat mensen wat terughoudend zijn in het investeren hierin, terwijl je op deze manier echt ongelooflijk, een genetisch stap vooruit kunt zetten. Daar willen wij onze klanten graag bij helpen en dus hebben we gezocht naar een manier om het aantrekkelijker te maken. Ondanks dat het slagingspercentage inmiddels op 80% zit, overheerst het gevoel van risico. Mocht de inzetpoging mislukken van de ingevroren embryo’s van deze veiling, dan krijgt de koper nu 70% van het aankoopbedrag terug in plaats van 50%, als zij het embryo voor 15 juli bij de Faculteit in Utrecht laten inzetten.” Deze aanpassing wierp zijn vruchten af.

Mooie groep klanten
StuDutch staat bekend om de diverse embryo-veilingen en eenmaal per jaar worden er ook veulens geveild. “Met ons hengstenaanbod bedienen wij veel fokkers, zowel in Nederland als daarbuiten en ook voor deze mensen willen we iets terugdoen”, legt Sjaak uit. Maar dat hij niet onder doet voor de grotere veilingorganisaties, blijkt keer op keer uit de veilingresultaten. “Onze kracht is denk ik dat we kleinschalig veilen, de collecties zijn overzichtelijk en bovenal genetisch écht interessant. Ik denk dat wij een hele mooie groep klanten hebben, die genetische kwaliteit weten te waarderen.”

Datum veulenveiling
De online veulenveiling vindt de laatste dagen van juli plaats: 28 – 31 juli. Wil je deze veiling volgen en op de hoogte blijven, registreer je dan hier.