Historie

Hoe het allemaal begonnen is

Geboren en getogen op het Groningse platteland groeide boerenzoon Sjaak van der Lei op met de paarden. Van vroeger uit werd er op de boerderij in Houwerzijl al met paarden gewerkt en ook de voortschrijdende mechanisatie wist de paardenpassie binnen het gezin Van der Lei geen halt toe te roepen. Sjaak zijn vader fokte met een paar merries en zijn oudere zus Agaath reed actief in de sport en zou het later tot verdienstelijk dressuuramazone schoppen. Sjaak zelf combineerde de voorliefde van vader en zus. De interesse in de fokkerij was altijd daar. Van jongs af aan werden hengstenboeken en keuringscatalogi uitgeplozen en op tv werden hengsten in de sport met extra aandacht bekeken.

Stal van de Vleuten

Als springruiter verdiende Sjaak zijn boterham. Op negentienjarige leeftijd kreeg hij via contact met Kees van den Oetelaar de mogelijkheid om bij Eric van der Vleuten voor een paar weken diens stalruiter te vervangen. Het klikte met Van der Vleuten en het aanbod om voor langere tijd te blijven werd met beide handen aangegrepen. Sjaak verruilde zijn springstal in Groningen voor Stal Van der Vleuten in Noord-Brabant en beleefde er enkele geweldige (leer)jaren. “Ik heb ongekend veel van Eric geleerd. Ik heb diepe bewondering voor zijn kennis en kunde. Hij is daarnaast als persoon super en ook als baas kon je geen betere wensen.”

Internationale Springsport

In de periode bij Van der Vleuten volgde Sjaak nog de Masterclass in Deurne, waarna nieuwe uitdagingen lonkten. Na enige tijd voor wijlen Bert Goossens te hebben gereden volgde de logische vervolgstap om voor zichzelf te beginnen. Sjaak bleef Noord-Brabant trouw, maar proefde aan de internationale springsport.

Cornet Obolensky

Via zijn netwerk wist Sjaak de exclusieve dekrechten van Cornet Obolensky voor Nederland en een deel van België te verwerven. Het vormde de start voor een nieuwe tak, naast het trainen en uitbrengen van springpaarden. Andere hengsten zoals Comme Il Faut volgden en de stap om het sperma van deze exclusieve hengsten te verdelen deed ook het fokkersvuur bij Sjaak zelf weer ontbranden. Interessante merries met een sterke genetische achtergrond werden aangeschaft en geïnsemineerd met hengsten uit eigen aanbod. Zo werd Sjaak naast springruiter ook fokker en werd de cirkel weer rondgemaakt.

Visie

Hoe Sjaak van der Lei erover denkt

 “Vroeger werd ik door anderen afgerekend op behaalde resultaten. Daardoor leer je ook kritisch kijken naar een paard. Wat voor paard wil je rijden? Hoe moet dat voelen? Op de eerste plaats wil je fijn kunnen rijden. Plezierig rijden is zo belangrijk! Of het nu op 1.30m-niveau is of op 1.60m. Een paard moet naar de overkant willen en het voor je willen doen, zodat je samen verder komt. Hij moet dus die wil hebben om te werken, maar wel nuchter in het hoofd blijven en overzicht kunnen behouden. Een paard moet zeker bloed hebben, maar bloed in het lichaam is wat anders dan bloed in de bovenkamer. Als je vol gas door de bocht komt in een barrage moet een paard nuchter blijven. Een goed paard denkt met je mee en denkt altijd de goede kant op. Naast die pure wil moet het paard het natuurlijk wel kunnen. Zijn genetische achtergrond moet goed zijn en daarnaast zijn exterieurmatige bouw. Hoe beter een paard gebouwd is en balans van nature heeft, hoe meer gemak je hebt in de rijderij.”