Julien Epaillard: “Dubai is a warrior”

Slechts 10 jaar, debuterend op haar eerste internationale kampioenschap en naar huis gaan met een bronzen individuele medaille op het Europees Kampioenschap springen. Niet voor niets is Dubai du Cedre momenteel de beste springmerrie ter wereld volgens de FEI Jumping Combination Ranking. De flying French men Julien Epaillard omschrijft haar als ‘a warrior’ en kijkt uit naar de toekomst met deze Baloubet du Rouet-merrie die haar kwaliteiten ook al weet door te geven.

“Negen jaar geleden kochten wij Eljadida du Cedre als veulen in Frankrijk, zo kwamen wij voor het eerst in aanraking met de stam va Dubai.” Eljadida (v.Kannan) is de één jaar jongere zus van Dubai en sprong internationaal tot en met 1.40m onder Wesley Mulder. “Dit is een abnormale stam. De moeder van Eljadida en Dubai is de volle zus van Quickly de Kreisker, toentertijd de nummer één van de wereld. Alleen al uit de moeder van Quickly komen drie 1.60m-paarden en drie 1.50m-paarden.” Maar ook Jumpy de Kreisker en Javelot d’Helby, net zoals meer dan 20 andere rechtstreekse 1.60m-paarden.

“Fantastische veulens gefokt”
“We hebben uit Eljadida al fantastische veulens gefokt en zetten haar nog steeds in voor de fokkerij via embryotransplantatie.” Tijdens de laatste online veiling van StuDutch Auction maakte Dubai’s rechtstreekse dochter Harlem du Cedre (v.Cash du Plessis) deel uit van de collectie en werd zij verkocht aan Stal Poppelaars, die haar gaan inzetten voor de fokkerij. Dubai’s halfbroer Estoril du Cedre (v.Jarnac) is succesvol onder Siebe Leemans. Recent werden zij tweede in het 1.45 tijdens de Global Champions Tour van Valkenswaard en een dag eerder wonnen zij het 1.40m. De inmiddels geruinde goedgekeurde BWP- en AES-hengst is nog via diepvries sperma beschikbaar.

“Parijs wordt echt genieten”
Terug naar Dubai du Cedre. Wie het Europees Kampioenschap springen in Milaan heeft gevolgd heeft kunnen genieten van prachtige sport en ongelooflijk goede paarden uit interessante stammen. “Ik vond het opvallend hoe veel relatief jonge paarden deelname en hoe absurd goed deze paarden sprongen. Ik heb niet alles gevolgd van het EK, maar wat ik zag was echt top. Niet alleen Dubai, maar ook Dynamix, Zineday, Iliana. Als al deze paarden in vorm blijven, of zelfs nog beter worden, dan wordt Parijs écht genieten!”, is Sjaak enthousiast.

Internationaal kampioenschapsdebuut
Veel paarden maakten hun internationaal kampioenschapsdebuut en dat deden ze allesbehalve onverdienstelijk. Het goud ging naar de 10-jarige Dynamix de Belheme (v.Snaike de Blondel) en de voormalig Olympische Kampioen Steve Guerdat, zilver werd gewonnen door de Duitse Philipp Weishaupt en de 9-jarige Zineday (v.Zinedine) en het brons ging dus naar Epaillard en Dubai du Cedre (v.Baloubet du Rouet).

“Ze is zo gretig”
Direct na het winnen van de medaille spraken wij met Epaillard, die niets anders dan lovend was over zijn merrie. “She’s a warrior, ze probeert het altijd en ze vecht echt voor mij. Soms is het moeilijk om haar energie en bloed in goede banen te leiden, ze is zo gretig. Ze heeft veel bloed, maar daardoor sprong ze vandaag ook op haar best. Ze heeft nu al vier dagen dikke proeven gelopen, maar vandaag in de finaledag sprong ze het beste. Ze was meer relaxt en luisterde beter. Het EK was echt een fantastische ervaring voor ons. Ik leer haar steeds beter kennen en ik kijk echt uit naar de toekomst. Met Donatello en Dubai heb ik twee heel sterke, goede paarden voor Parijs.”

“Ik houd echt van een merrie zoals Dubai”
Epaillard is niet alleen een zeer gerespecteerde springruiter, ook in de fokkerij doet hij goede zaken. Zo heeft hij onder andere zijn andere toppaard, de 10-jarige Donatallo D’Auge, zelf gefokt. Dubai is voor haar sportcarrière ook al ingezet voor de fokkerij. Zo bracht zij al twee bij het Selle Francais-goedgekeurde hengsten: de vijfjarige Istanbul du Cedre (v.Casall) en de vierjarige Joli Coeur du Cedre (v.Dollar dela Pierre). Haar oudste nakomeling, de zevenjarige merrie Goodnight du Cedre (v.Vagebond de la Pomme), is internationaal in het 1.35m-geklasseerd. “Ik houd echt van een merrie zoals Dubai. Ze is een echte Franse merrie, ze is zeer goed in de kop en ik ben gek op Franse paarden. Voor nu ligt de focus op de sport, daarna zou ik haar graag inzetten voor de fokkerij.”

Geen wiskunde
“Fokken is geen wiskunde en dat maakt het soms moeilijk. Het duurt lang voordat je weet hoe een merrie fokt”, legt Epaillard uit als we hem vragen naar wat hij belangrijk vindt in een fokmerrie. “Met de tijd leer je een merrie beter kennen en weet je hoe je haar het beste kunt inzetten. Soms blijkt een combinatie met een hengst bijvoorbeeld niet goed en dan proberen we een andere hengst. En er zijn merries die altijd een goed veulen geven, dan maakt het weer veel minder uit welke hengst je gebruikt. Maar een merrie met een goede, bewezen afstamming is belangrijk, dat komt altijd terug op een bepaald moment.” En daarvan is Dubai du Cedre het levende bewijs.

Foto: FFE.com